طلا، تجسم واژه ثروت است. اولین چیزی که با شنیدن نام طلا به ذهن می‌آید، پول و ثروت است. این ماده گرانبها که در طول هزاران سال مورد توجه بوده است همچنان به عنوان یکی از فلزات ارزشمند شناخته می‌شود. در واقع هر چیزی که نشانه‌ای از ارزش و اشرافیت دارد با نام طلا عجین شده است. شاید حتی در مورد بستنی‌ها و مواد غذایی که با پودرطلا تزیین شده‌اند نیز چیزهایی شنیده باشید. ارزشمند بودن طلا به دلیل ارزش و جایگاهی است که در طول هزاران سال در فرهنگ‌های مختلف داشته است. سکه‌های حاوی طلا در حدود 650 سال پیش از میلاد مسیح یافت شده‌اند. دلایل ارزشمند بودن طلا علاوه بر قدمت تاریخی، کاربردهای آن در صنایع و اقتصاد جهانی نیز مطرح است.

در طول قرن‌های متمادی، مردم به دلایل مختلف اقدام به خرید و فروش و استفاده از طلا کرده‌اند. جوامع کنونی و اقتصاد و فرهنگ نیز ارزش زیادی برای طلا قائل هستند. اهمیت طلا در سرمایه‌گذاری مالی و پوشش اقتصادی نیز مطرح است. همچنان که جنبه‌های اجتماعی و روانی آن نیز بر هیچ کس پوشیده نیست. طلا همواره به عنوان یکی از تجملات زندگی اشرافی و لوکس شناخته شده است. اما چرا طلا در تمام دوران زندگی انسان همچنان ارزشمند و مهم تلقی شده است؟ چه ویژگی‌هایی در این فلز گرانبها وجود دارد که باعث ارزشمند شدن آن تا این حد شده است؟

ما پیش از این مقاله‌ای برای این موضوع منتشر کردیم. در این مقاله نیز به دلایل ارزشمند بودن طلا پرداخته‌ایم. در ابتدا ببینیم که چرا طلا فلزی گران قیمت است؟

چرا طلا فلزی گران قیمت است؟

پاسخ این سؤال به سال‌های بسیار دور باز می‌گردد. زمانی که اجداد ما زمین را حفاری کرده و دست به این فلز ارزشمند، درخشان و خوش رنگ پیدا کردند. طلا از همان دوران چشم کاشفان را به خود جذب کرد و تبدیل به چیزی ارزشمند، گرانبها و مایه برتری شد. طلا از دوران باستان توانسته‌ است به عنوان یکی از نمادهای زندگی اشرافی تبدیل شود. در طول تاریخ نیز به عنوان پشتوانه‌ای مالی، سرمایه‌گذاری و ساخت جواهرات ارزشمند مطرح بوده است. شاید اولین دلیل گرانی و ارزشمند بودن طلا این باشد که همواره تقاضای زیادی برای خرید آن وجود دارد. با این حال، طلا همچنان کمیاب و نادر است. طلا نوعی فلز است که بعد از استخراج از زمین تصفیه شده و به شکل خالص درمی‌آید. کشف و استخراج طلا نیز مستلزم برخورداری از دانش و مهارت و نیروی کار است. همچنان که می‌دانیم کار سخت و پرمشقتی به حساب می‌آید.

کنگره آمریکا در سال 1792 میلادی، ضرب سکه با طلا را تصویب کرد که موجب تعیین قیمت ثابت طلا به دلار شد. در ادامه این اتفاق، استخراج طلا بیشتر و بیشتر شد. اما همچنان کشف و استخراج طلا کاری سخت و دشوار است. به همین دلیل است که طلا ماده‌ای کمیاب به حساب می‌آید. مثلاً ممکن است 10 سال زمان به طول انجامد تا زمین شناسان، مهندسان و شیمی‌دانان موفق به استخراج موفق طلا از زمین شوند. پس از تمام این‌ها نیز ممکن است سنگ‌ها حاوی مقدار قابل توجهی از طلا نباشند. اما جالب است که در پوسته زمین و تقریباً در همه جا طلا وجود دارد. این فلز همچنان توانسته است جایگاه خود را روی انگشتان، گوش‌ها و دندان‌های ما نیز پیدا کند. حتی از فلز در صنایع الکترونیک و پزشکی نیز استفاده‌های زیادی می‌شود. درست است که طلا کمیاب است. اما قابلیت‌های شیمیایی منحصر به فرد و خاص آن باعث ارزشمندی آن تا این حد شده است.

حقایقی در مورد طلا و خواص منحصر به فرد آن

ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی منحصر به فرد طلا باعث شده است تا ماهیت آن بسیار متفاوت از دیگر فلزات باشد. ماهیت و قابلیت انعطاف پذیری آن باعث می‌شود تا بدون شکستن، کشیده شود. این فلز از نظر شیمیایی غیر فعال بوده و یکی از کم واکنش‌ترین فلزات به حساب می‌آید. به این معنا که ضد خوردگی بوده و در معرض عناصر دیگر کمتر دچار اکسایش می‌شود. طلا می‌تواند هزاران سال بدون تغییر در ماهیت فیزیکی باقی بماند. طلا هادی حرارت و الکتریسیته بوده و اغلب در صنایع الکترونیک و فناوری مورد استفاده قرار می‌گیرد. این فلز زنگ نزده و لکه‌دار نمی‌شود. از همه مهم‌تر که این فلز بسیار زیباست و می‌تواند در ساخت زیورآلات فریبنده باشد. در کارگاه‌های طلاسازی با استفاده از دستگاه‌های مختلف، جواهرات متفاوتی از آن ساخته می‌شود.

طلا به دلیل نرمی و انعطاف پذیری، اغلب با فلزات سخت‌تری مانند نقره یا مس مقاوم می‌شود. این همان چیزی است که تحت عنوان آلیاژ طلا شناخته می‌شود. خلوص طلا بر حسب عیار اندازه گیری می‌شود. طلای 24 عیار به معنای طلای 100 درصد خالص است که هیچ گونه آلیاژی در آن به کار گرفته نشده است. طلا با گذشت زمان توانسته است ارزش خود را نیز افزایش دهد. عدم همبستگی طلا به سهام و بسیاری از دارایی‌های دیگر، آن را به یک پناهگاه امن مالی در بازار تبدیل کرده است. دلایل بسیار خوبی وجود دارند که باور کنیم طلا در دوران آینده و سال‌های پیش روی، گران‌تر شده و به ارزشمندی آن اضافه شود. عرضه طلا محدود بوده و در حال حاضر، دانشمندان و زمین‌شناسان، بیشتر ذخایر طلای جهان را پیدا کرده‌اند. این به آن معناست که عرضه جهانی طلا در حالی کاهش می‌یابد که درخواست و تقاضا برای آن افزایش می‌یابد. صنایع الکترونیکی، جواهرسازان و صنعت پزشکی به شکل گسترده درخواست‌های مختلفی برای تهیه آن ارسال می‌کنند.

استاندارد طلا

طلا توانسته است جایگاه خاصی در ارزهای جهانی پیدا کند. این فلز در بین ارزهای مختلف کشورهای دنیا ریشه دوانده است. بسیاری از کشورها، طلا را حامی پول خود قرار داده‌اند. در دهه 1600، بسیاری از شهروندان انگلیس، ضرابخانه‌های خانگی داشتند که در آن، سکه‌های طلا را با درصد طلای خالص موجود در آن اندازه‌گیری می‌کردند. با این وجود، این عمل منجر به تولید و شروع سکه‌هایی با اشکال نامنظم کرد که باعث از بین بردن ارزش آن به عنوان یک پول قانونی می‌شد. با بازپرداخت بزرگ سال 1696، دولت انگلستان سعی کرد تا ارزش پول بریتانیان را در داخل و خارج از کشور حفظ کند. اما این تلاش نافرجام بود. با این حال، این امر بحث‌های اولیه برای پول کاغذی را به میان آورد. روشی سازمان یافته که برای تجارت تا آخرین روزهای جنگ جهانی اول همراه بود.

آمریکایی‌ها قبل از انگلیسی‌ها شروع به استفاده از پول کاغذی کردند. اما ارزش آن به ظرفیت تولید طلا در ایالات متحده وابسته بود. در دوران استاندارد طلا، هر کسی می‌توانست به بانک مراجعه کرده و پول کاغذی را با مقدار مشخصی از طلا معامله کند. استاندارد طلا به افراد این اعتماد را داد که ارزش پول آن‌ها به توانایی کشورشان در پرداخت‌ بدهی‌ها بستگی دارد. با این وجود، در دوران پسا جنگ جهانی اول، دولت‌های اروپایی به هم ریخته بوده و اتحادهای بین‌المللی نیز شروع به تغییر کردند. این اتفاقات باعث ایجاد یک برزخ اقتصادی در سراسر جهان شد. بسیاری از کشورها بدهکار بودند و با شروع سود کشورهای بزرگتر، تولید طلا شروع به کاهش کرد. دلار آمریکا و پوند انگلیس به ارزهای ذخیره جهان تبدیل شدند.

در سال 1934، آمریکا به طور مصنوعی قیمت طلا را از حدود 20 دلار در هر اونس به 35 دلار در هر اونس افزایش داد. این اتفاق باعث بهبودی اوضاع پس از سقوط بازار شد. در آن زمان کشورهای همسایه توجه داشتند که بیشتر طلای خود را برای تزریق نقدی به ایالات متحده بفورشند. این اتفاق باعث شد تا قیمت دلار دچار سقوط شود. در پایان جنگ جهانی دوم، همه کشورهای غربی شروع به استفاده از دلار برای ارزش پول خود کردند. چرا که ایالات متحده ذخیره طلای خود را برای بازسازی خود تخلیه کرده بود.

طلا در قرن حاضر

امروزه استاندارد طلا در حال استراحت است و هیچ کشوری از طلا و نقره به عنوان ارز استفاده نمی کند. این فلز گرانبها هنوز در بسیاری از جنبه های زندگی ما ریشه دوانده است زیرا کاربردهای بیشتری برای استفاده از آن در صنعت و تجارت یافت می شود. نزدیک به ۸۰ درصد از طلای استخراج شده به تزئینات خانگی، ساعت و جواهرات تبدیل می شود، اما ۲۰ درصد باقی مانده دارای تعداد نامحدودی از کاربردهای دیگر است. سازندگان لوازم الکترونیکی از طلا برای ایجاد کنتاکت های رله، نوارهای اتصال و اتصالات لحیم استفاده می کنند، زیرا این ماده معدنی دارای خاصیت رسانایی بالا و ضد خوردگی است. طلا در گوشی های هوشمند ، جی پی اس، ماشین حساب و تلویزیون شما وجود دارد. همچنین پزشکان و دندانپزشکان از طلا برای پرکردن دندان، درمان های رادیواکتیو برای سرطان ها و روش های تشخیصی استفاده می کنند.

بیشتر بخوانید: طلای سفید چیست و چه تفاوتی با طلای رنگی دارد؟

چند دلیل ارزشمند بودن طلا در سرمایه گذاری‌های مالی

در ادامه هفت دلیل از دلایل ارزشمند بودن طلا در سرمایه‌گذاری‌های مالی را بررسی می‌کنیم.

تاریخچه استفاده از طلا

بر خلاف پول کاغذی، سکه‌ها و دارایی‌های دیگر، طلا در تمام دوران زندگی بشر ارزش خود را حفظ کرده است. مردم طلا را راهی برای انتقال ثروت و حفظ آن از نسلی به نسل دیگر شناخته‌اند. از زمان‌های بسیار دور، مردم به ویژگی‌های منحصر به فرد این فلز ارزشمند و گرانبها اهمیت داده‌اند. در طلا، خوردگی فلزات دیگر ایجاد نشده و می‌توان به راحتی آن را ذوب کرده و در اشکال مختلف شکل‌دهی کرد. علاوه بر این، طلا بر خلاف دیگر عناصر، رنگ خاص و زیبایی دارد. اتم‌های طلا سنگین بوده و الکترون‌های آن با سرعت بیشتری در حال گردش هستند. به همین دلیل باعث می‌شود تا مقداری نور را جذب کرده و جذابیت بیشتری به خود بگیرند.

ارزشمندی در برابر دلار آمریکا

دلار آمریکا یکی از مهم‌ترین ارزهای جهانی است. اما وقتی ارزش دلار را در مقایسه با سایر ارزها بررسی می‌کنیم، مردم وادار می‌شوند تا برای امنیت بیشتر به سمت طلا بروند. این امر باعث افزایش قیمت و ارزش طلا می‌شود. قیمت طلا بین سال‌های 1998 تا 2008 تقریباً به 3 برابر رسید. این مقدار تا اوایل سال 2008 به 1000 دلار در هر اونس رسید و تا 4 سال پس از آن تقریباً دو برابر شد. با تقاضای سالانه معادل 25 درصد از کل تقاضای فیزیکی طلا در سراسر جهان، هند یکی از بزرگترین مصرف کنندگان طلا در سراسر جهان به شمار می‌آید. به طور سنتی، تقاضای طلا و جواهر در فصول مختلف و مراسم‌ها و جشن‌ها افزایش می‌یابد. در حالی که تقاضای طلا نقش مهمی در آن دارد.

مقاوم در برابر تورم

یکی دیگر از دلیل ارزشمند بودن طلا، مقاومت طلا در برابر تورم است. طلا در طول تاریخ یک محافظ عالی در برابر تورم بوده، زیرا با افزایش هزینه های زندگی، قیمت آن گران می شود. طی ۵۰ سال گذشته سرمایه گذاران شاهد افزایش قیمت طلا و سقوط بورس، بخصوص در طول سال هایی که تورم بالا بوده هستند. علاوه بر این، مردم وقتی که می بینند ارزش پول آنها از دست می رود، تشویق می شوند به خرید طلا و ذخیره آن. در دوران رکود اقتصادی، قدرت خرید نسبی طلا افزایش یافته و این به این دلیل است که مردم تصمیم گرفتند پول نقد را برای حفظ و نگهداری به طلا تبدیل کنند.

در آینده، انتظار می رود تورم نقش عمده ای در تصمیم گیری درباره آینده طلا داشته باشد. بر اساس گزارش صندوق بین المللی پول (صندوق بین المللی پول)، ۱۲ تریلیون دلار به بازارهای مالی جهانی منتقل شده است، زیرا دولت ها و بانک های مرکزی در سراسر جهان سعی در تثبیت اقتصاد ویران شده توسط همه گیری داشته اند. در حال حاضر سرمایه گذاران حدس می زنند که پیامدهای ناشی از آن در تورم بالاتر دیده می شود، به ویژه هنگامی که فعالیت اقتصادی در نیمه دوم سال افزایش یابد. وقتی قیمت ها افزایش می یابد و ارزش دلار کاهش می یابد، طلا اغلب به عنوان یک پرچین در برابر تورم تلقی می شود.

به عنوان کالای بحرانی در تنش‌های جهانی

طلا در زمان‌های عدم اطمینان ژئوپلیتیک، ارزش خود را حفظ می‌کند. این ویژگی در مورد حفظ و ثبات در زمان‌های عدم اطمینان مالی نیز صدق می‌کند. زیرا وقتی تنش‌های جهانی افزایش پیدا می‌کنند مردم به امنیت نسبی آن پناهنده می‌شوند. در چنین دورانی، طلا بسیار بهتر از سایر روش‌های سرمایه‌گذاری عمل می‌کند. این موضوع بارها و بارها در طول تاریخ ثابت شده است.

محدودیت در تولید و استخراج طلا

بیشتر عرضه طلا در بازار، از دهه ۱۹۹۰ به این سو، ناشی از فروش شمش طلا از خزانه بانک های مرکزی جهانی است ولی فروش طلا توسط بانک های مرکزی جهانی در سال ۲۰۰۸ بسیار کم شده است. در همان زمان، تولید طلای جدید از معادن، از سال ۲۰۰۰ رو به کاهش بوده است و تولید سالانه استخراج طلا از ۲۵۷۳ متریک تن، در سال ۲۰۰۰ به ۲۴۴۴ متریک تن کاهش یافت. به عنوان یک قاعده کلی، کاهش عرضه طلا، قیمت طلا را افزایش می دهد.

آیا استخراج طلا دارای قانون است؟ هیچ مقررات جهانی برای طلا وجود ندارد، اما بسیاری از جنبه های آن، به ویژه در بخش معدن، به شدت تحت قوانین ملی است. اکتشاف و استخراج طلا تابع مقررات بیشماری است که معمولاً در قانون استخراج ملی تعبیه شده است. قوانین ملی معدن حوزه هایی مانند: پروانه صدور مجوز، مالکیت خارجی زمین، قوانین محیط زیست، بهداشت و ایمنی، پرداخت مالیات و حق امتیاز را شامل می شود.

افزایش تقاضا برای طلا

سال های گذشته، افزایش ثروت در اقتصادهای نوظهور، بازار تقاضا برای طلا را افزایش داد. در بسیاری از این کشورها، طلا با فرهنگ در هم آمیخته است. در چین، جایی که شمش های طلا نوعی پس انداز سنتی به شمار می آید، تقاضا برای طلا ثابت بوده است. هند دومین کشور بزرگ مصرف کننده طلا در جهان است. در آنجا کاربردهای زیادی از جمله تولید جواهرات، رشد چشم گیری دارد. در فصل مراسم عروسی در هند و در ماه اکتبر، به طور سنتی زمانی از سال است که بیشترین تقاضای جهانی برای طلا را شاهد هستیم. تقاضا برای طلا، در میان سرمایه گذاران نیز افزایش یافته است. طلا نزد آنها، به عنوان یک کلاس سرمایه گذاری مطرح است، که باید بودجه به آن اختصاص یابد.

جایگاه ویژه در سرمایه‌گذاری‌های مالی

طلا در طول تاریخ با سهام و سایر ابزارهای مالی رابطه منفی داشته است. تاریخچه اخیر این موضوع را نشان می دهد:

  • دهه ۱۹۷۰ برای طلا عالی بود، اما برای سهام وحشتناک بود.
  • دهه ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ برای سهام شگفت انگیز بود، اما برای طلا وحشتناک بود.
  • در سال ۲۰۰۸ با کوچ مصرف کنندگان به سمت طلا، سهام با افت قابل توجهی روبرو شد.

سرمایه گذاران با تنوع مناسب، طلا را با سهام و اوراق قرضه در سبد سهام ترکیب می کنند تا نوسانات و ریسک کلی را کاهش دهند.

اگرچه قیمت طلا در کوتاه مدت می تواند بی ثبات باشد، اما همیشه ارزش خود را در بلند مدت حفظ کرده است. در طول سال ها، به عنوان یک محافظ عالی در برابر تورم و فرسایش ارزهای اصلی عمل کرده است، و بنابراین طلا سرمایه گذاری خوبی در دراز مدت است.

سخن آخر

طلا یکی از بهترین و منطقی‌ترین کالاها برای مبادله و خدمات است. این فلز هرچند کمیاب و ارزشمند است اما به اندازه‌ای فراوان است که بتواند به عنوان راهی برای خرید و فروش و سرمایه‌گذاری انتخاب شود. از سوی دیگر آن قدر نایاب است که همه افراد نمی‌توانند آن را استخراج یا تولید کنند. طلا فلزی پایدار است که مقاومت زیادی در برابر خوردگی و نابودی دارد. نقطه ذوب آن پایین بوده و کار کردن با آن بسیار ساده است. طلا فلزی زیبا و درخشان است که کاربردهای زیادی در جواهرسازی دارد. همچنین که ویژگی‌های ذاتی آن باعث شده است تا کاربردهایی در صنایع مختلف و پزشکی داشته باشد. همه این‌ها دلایلی هستند که باعث ارزشمندی طلا نسبت به سایر فلزات می‌شود. شما چه چیزهایی را در این مورد می‌دانید؟ نظرات خود را در مورد ارزشمند بودن طلا با ما در میان بگذارید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *